Google+ Followers

Saturday, 8 June 2013

Suspek rogol ditanam hidup-hidup

La Paz: Penduduk kampung di kawasan tanah tinggi selatan Bolivia menanam hidup-hidup seorang lelaki di dalam kubur wanita yang disyaki mangsa dirogol dan dibunuhnya. 

“Polis mengenal pasti Santos Ramos, 17, sebagai bertanggungjawab menyerang Leandra Arias Janco, 35, di Quechua dekat Colquechaca, Ahad lalu,” kata ketua pendakwa wilayah Potosi, Jose Luis Barrios.


Lebih 200 penduduk kampung terbabit yang tidak dapat menahan marah dikatakan menangkap Ramos dan menanamnya hidup-hidup bersama dengan mangsa malam Rabu lalu, kata Barrios. 

Beliau berkata, penduduk pada Khamis lalu menghadang jalan raya ke kawasan kampung terbabit, menyebabkan polis dan pendakwa tidak dapat masuk. 

Pemberita tempatan dari sebuah stesen radio memberitahu, Ramos diikat ketika pengebumian wanita terbabit. Campak dalam liang 

Orang ramai kemudian menolaknya masuk ke dalam liang, meletakkan keranda wanita itu di dalamnya sebelum menimbusnya. 
Colquachaca mempunyai 5,000 penduduk dan terletak kira-kira 333 kilometer ke tenggara ibu negara Bolivia, La Paz. 

Dalam kejadian di Potosi, penduduk etnik Quechua dari kawasan Tres Cruces pada Rabu lalu dilaporkan merejam dengan batu hingga mati seorang lelaki yang disyaki mencuri dan membakar rakannya hidup-hidup, kata Barrios. - AP