Google+ Followers

Tuesday, 4 June 2013

BLOGGER MELENTING DI SINGAPURA

Singapura: Blogger republik ini merancang mengadakan perhimpunan bantahan dan mogok internet minggu ini bagi membantah peraturan baru yang dianggap menyekat kebebasan bersuara kerana memerlukan portal berita memohon lesen untuk beroperasi.

Gabungan 34 blogger terkenal digelar Free My Internet akan mengadakan perhimpunan Sabtu ini, seminggu selepas peraturan baru dilaksanakan pada 1 Jun lalu.


Laman web berita termasuk yang dikendalikan enjin carian Yahoo! beribu pejabat di Amerika Syarikat perlu memperoleh lesen daripada pihak berkuasa. 


Gelapkan laman web

Blogger terbabit juga akan menggelapkan laman mereka dengan dan memaparkan perkataan #Freemyinternet selama 24 jam pada hari Khamis.

Bantahan ini perlu diadakan kerana pelbagai dialog dengan kerajaan sejak lima tahun lalu mengenai kebebasan dan tiada kawal selia internet membuahkan hasil sebaliknya.

Kami mahu kerajaan sedar ia perlu berunding dengan rakyat, dengan Parlimen sebelum melakukan perubahan yang dijadikan perundangan, kata jurucakap kumpulan itu, Choo Zheng Xi, pengasas bersama laman web politik popular, The Online Citizen. 


Blog yang dikendalikan sukarelawan mencapai populariti sebagai berita alternatif dan sumber pandangan di Singapura, yang media arus perdana dianggap sebagai prokerajaan.

Berusaha reda kebimbangan

Pihak Berkuasa Pembangunan Media (MDA) minggu lalu berusaha meredakan kebimbangan peraturan baru itu menyasarkan komuniti blogger, menyatakan blog tidak dianggap sebagai portal berita.

Rangka kerja lesen cuma dikenakan kepada laman yang memberi tumpuan kepada melaporkan berita Singapura dan diberitahu MDA ia mematuhi kriteria pelesenan, kata pegawai, Jumaat lalu.

Choo, bagaimanapun, berkata jaminan pihak berkuasa tidak selari dengan kuasa luas peraturan baru itu. 
AFP