Google+ Followers

Tuesday, 2 July 2013

PAPA OK, MAMA TAK OK

Kuala Lumpur: Pengumuman kerajaan mengenai kadar baru kos pengambilan pembantu rumah Indonesia RM8,000 berbanding RM4,511 dua tahun lalu, mendapat reaksi berbeza Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (PAPA) dan Persatuan Majikan Amah Malaysia (MAMA).


Kenaikan kos

Presiden PAPA, Jeffrey Foo berpendapat kadar itu relevan dengan keperluan kos dan risiko ditanggung pembantu rumah manakala Presiden MAMA, Engku Ahmad Fauzi Engku Muhsein menyifatkan kenaikan kos itu tidak mengikut harga pasaran dan membebankan majikan. 


Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Tanpa Izin, di Parlimen, menjelaskan kadar baru itu ditetapkan selepas mengambil kira kos membabitkan kedua-dua negara. 

Beliau berkata, kos sebelum ini dianggap agensi pembekal tenaga kerja di Indonesia terlalu rendah berbanding negara lain seperti Hong Kong, Asia Barat dan Singapura.

Berikutan keputusan itu, beliau menjangka bekalan pembantu rumah dapat diperoleh dalam beberapa minggu akan datang.


Tak banyak agensi minat 
Muhyiddin berkata, sebelum ini, tidak banyak agensi pembekal tenaga kerja Indonesia berminat membekalkan pembantu rumah ke negara ini menyebabkan majikan membelanjakan kos lebih tinggi untuk mengambil mereka menggunakan Journey Perform Visa (JP Visa) dikeluarkan Jabatan Imigresen.

Ada majikan yang terpaksa berbelanja sehingga RM10,000 menggunakan JP Visa untuk membawa masuk pembantu rumah Indonesia, katanya.

Muhyiddin berkata, sejak penetapan kadar pengambilan pembantu rumah Indonesia RM4,511 dibuat melalui Memorandum Persefahaman (MoU) Mengenai Pekerja Domestik Indonesia Antara Malaysia dengan Indonesia pada Oktober 2011 hingga sekarang, hanya 290 pembantu rumah Indonesia dibawa masuk.

Katanya, walaupun kadar baru itu mungkin tidak disenangi majikan di negara ini, ia penting untuk memastikan agensi tenaga kerja di Indonesia bersetuju membawa tenaga kerja itu ke Malaysia.

Mungkin ada pihak tidak setuju. Kalau kita tidak setuju, sampai bila pun mereka (agensi tenaga kerja Indonesia) tidak akan setuju. Mereka bandingkan dengan negara lain. Majikan di Malaysia mahukan pembantu rumah... kita ambil faktor luar kawalan kita sebagai penanda aras. Kita dapat pekerja terlatih, katanya.

Penetapan kos berkenaan dibuat melalui Perjanjian Lombok yang dipersetujui Kerajaan Malaysia-Indonesia pada Oktober 2011. Dalam perjanjian itu, pembantu rumah Indonesia dibenarkan bekerja semula di Malaysia mulai 1 Disember 2011.

Majikan Malaysia perlu membayar RM4,511 bagi mendapatkan seorang pembantu rumah, iaitu RM2,711 dibayar majikan manakala RM1,800 lagi oleh pembantu rumah dengan cara majikan memotong gaji mereka tiga bulan. 

Berikutan itu, dalam pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, di Putrajaya pada Disember lalu, kedua-dua negara bersetuju menyemak semula bayaran agensi pembantu rumah Indonesia bagi menentukan kadar lebih munasabah.

Credit: Hassan Omar/Sarah Sulaiman