Google+ Followers

Thursday, 10 January 2013

HAMPIR HILANG NYAWA


PAGI itu agak sunyi berbanding hari-hari sebelumnya, tiada bunyi kicauan burung kecuali unggas hutan yang galak sejak malam tadi.
Cuaca agak gelap. Air Sungai Batang Lupar mengalir lesu dan dalam keadaan berbalam-balam, kelihatan beberapa kayu reput dihanyutkan dari hilir sungai.
Pagi itu, tanggal 5 Jun 2007, kira-kira jam 6.30 pagi, seperti rutin hariannya, Abang Marais Abang Adeng, 66, turun ke sungai mengalihkan perahunya yang digunakan untuk menangkap ikan.

Di dalam hati, dia tidak pernah terfikirkan apa-apa walaupun sungai itu banyak meragut nyawa manusia, bukan kerana lemas tetapi menjadi mangsa buaya.

Foto
ABANG Marais menunjukkan tempat dia diserang buaya sepanjang empat meter ketika mahu mengubah perahunya.

Baginya ajal ditentukan Ilahi, jika ditakdirkan mati, sesiapa pun tidak boleh berbuat apa-apa.

Ketika turun ke sungai, hujan renyai-renyai dan sesekali pandangannya tertumpu ke beberapa perahu lain yang ditambat di jeti.

Dulu, ketika kanak-kanak, sungai itu sering menjadi tempat dia dan rakan-rakannya bermain. Justeru, tidak hairanlah, kanak-kanak di kampung itu mahir berenang.

Ketika itu, air sungai agak dalam, melepasi kepala kerana air pasang dan sambil ke perahunya, bapa kepada 10 anak itu tersenyum sendiri mengenangkan kisah silam. Kehidupan zaman kanak-kanak memang me­nyeronokkan.

Ketika berenang beberapa meter dari perahunya, tiba-tiba dia mendengar air sungai berkocak kuat dan serentak itu, seekor reptilia berukuran empat meter panjang dan satu meter lebar meluru ke arahnya dari belakang.

Abang Marais panik seketika, apakah makhluk itu?

Ketika cuba menoleh, dia terkejut melihat seekor buaya dengan mulut terbuka mahu menggigitnya.

Melihat buaya secara dekat begitu memang menakutkan, jika tiada ilmu dan pengalaman, pasti menjadi mangsa sang bedal.

Namun, pengalaman sebagai nelayan, dia mengumpul segala kudrat kerana dia faham benar perangai buaya, sekali menggigit, haiwan itu tidak akan melepaskan mangsanya.

"Saya masih ingat, ketika berenang ke perahu, kira-kira 50 meter dari tebing, leher saya diterkam sesuatu dan apabila menoleh ke belakang, 'objek' itu cuba melemaskan saya.

"Saya menggunakan segala kudrat bagi menyelamatkan diri," katanya.

Mulutnya tidak henti-henti membaca ayat suci al-Quran, malah dalam fikirannya dia hanya mahu melepaskan gigitan itu.

"Saya ternampak kayu belian yang dipacak lalu memaut menggunakan ta­ngan kiri. Nyawa saya ketika itu bagaikan telur di hujung tanduk, namun saya bulatkan tekad dan bertawakal.

"Ketika itu saya terbayangkan isteri, Boriah Bujang dan 10 anak di rumah. Apa terjadi jika saya tiada lagi, siapa akan mencari rezeki? Isteri kehilangan suami dan anak-anak tanpa ayah lagi.

"Saya tawakal kepada Allah kerana jika Yang Maha Esa masih memberi izin, saya berazam untuk hidup lagi," katanya.

Air sungai yang tadinya tenang, kini bergelombang kerana dua makhluk bertarung antara hidup dan mati.

Katanya, buaya itu beberapa kali cuba melemaskan saya tapi tangan kiri saya tidak melepaskan pautan itu dan menggunakan tangan kanan, dia cuba membuka mulut buaya.

"Seperti ada kuasa luar biasa, saya melawan haiwan yang dianggap 'raja sungai'.

"Saya kata dalam hati, mesti lawan haiwan ini, bukan menyerah dan terus menjadi mangsa walaupun mulutnya menggigit tubuh saya.

"Saya terus berusaha membuka mulut sang bedal.

"Apabila bahagian leher terlepas, buaya itu cuba menggigit tangan tetapi saya terus melawan.

"Seperti tidak percaya, buaya itu melepaskan gigitan lalu melarikan diri," katanya yang ditemui di rumahnya di Kampung Tengah, Lingga, Sri Aman.
Foto

Dia naik ke darat dalam keadaan tubuh dibasahi darah selepas beberapa bahagian koyak akibat terkena gigitan.

Dalam kesakitan, dia meminta pertolongan penduduk kampung sebelum dihantar ke Klinik Lingga, namun disebabkan kecederaan parah, dia dikejarkan ke Hospital Sri Aman dan terlantar selama hampir seminggu dan lebih 50 jahitan.

Menceritakan pengalaman melawan sang bedal, Abang Marais berkata, dia tidak sebarang ilmu melainkan bertawakal kepada Allah.

"Saya tiada ilmu menundukkan buaya, itu semua takdir Ilahi," katanya.

Sungai Batang Lupar cukup terkenal dengan kelibat buaya, malah penduduk kerap terserempak raptilia itu ketika air surut malah ada yang berukuran 12 meter panjang dan berwarna hitam.

"Ada seekor buaya katak berwarna hitam, kerap ditemui penduduk melintang melawan arus sungai. Setakat ini, kedua-dua buaya itu tidak mengganggu penduduk kampung," katanya.

Katanya, Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) ada memberitahu, ­biasa­nya buaya mengganas antara Jun hingga September kerana dalam tempoh itu, reptilia berkenaan sedang ­mengawan," katanya.


INFO:

Terdapat dua jenis buaya di Malaysia iaitu:
 • Buaya tembaga (Crocodylus Porosus) yang turut dikenali sebagai buaya katak, buaya muara dan buaya air masin. Panjangnya melebihi tujuh meter (23 kaki). Boleh menghasilkan 60 - 80 biji telur dalam satu masa.
 • Buaya julung-julung (Tomistorma Schlegelli). Panjangnya melebihi empat meter (13 kaki). Boleh menghasilkan 20 - 60 biji telur dalam satu masa.
 • Buaya di Sungai Sarawak kebanyakannya daripada spesies Crocodylus Porosus atau lebih dikenali buaya katak yang biasanya boleh hidup di kawasan air tawar dan air masin.
 • Buaya katak berukuran empat hingga enam meter panjang, mempunyai jalur putih di belakang badannya dan dikatakan berumur lebih 50 tahun serta bermaharajalela di Sungai Batang Lupar sejak 1941.
 • Penduduk tempatan Sarawak mendakwa Bujang Senang bersaiz 30 meter dengan keseluruhan badan berwarna putih.
 • Buaya jantan dewasa berukuran lima meter panjang, namun terdapat buaya yang panjangnya melebihi enam hingga tujuh meter dengan berat antara 1,500 hingga 2,500 kilogram.
 • Buaya betina bersaiz lebih kecil berbanding buaya jantan dengan purata ukuran panjangnya antara dua hingga tiga meter.
 • Dikatakan, di kalangan manusia yang menjadi mangsa Bujang Senang, tidak ada seorang pun daripada kaum Bidayuh kerana adanya perjanjian antara sang bedal dengan keturunan kaum Bidayuh.
 • Pada 1980-an, masyarakat di negeri ini pernah gempar dengan kejadian seekor buaya ganas bergelar ‘Bujang Senang’ yang mendiami Sungai Batang Lupar di Sri Aman, Sarawak menyerang dan membaham beberapa mangsa.
 • Sekitar 1982 sehingga 1991, reptilia sepanjang tujuh meter itu membaham 13 penduduk kampung. Selepas membunuh mangsa yang ke-14, haiwan itu dibunuh pemburu berbangsa Iban dan anggota polis.
 • Serangan buaya di Sungai Batang Lupar sering dikaitkan dengan Bujang Senang sehinggalah reptilia itu dibunuh pada 22 Mei 1992.


  Kes serangan buaya di Sarawak (2012)

  Miri: Disember 2012

  Murid tahun lima, Jerrey Apat Angsa, 11, menjadi korban serangan buaya ketika mandi di Sungai Tajan, Suai, Niah. Dalam kejadian itu, kelibat mangsa langsung tidak kelihatan sebaik terjun ke dalam sungai. Mayat mangsa dijumpai terapung empat kilometer dari tempat kejadian dengan kecederaan di paha akibat gigitan buaya.

  Santubong: November 2012

  Dalam kejadian jam 6 petang, Mohamad Azlan Marzuki, 20, dari Kampung Haji Mat Taib, Kuching mengalami pendarahan teruk di bahagian kaki kanan selepas dipercayai digigit buaya ketika mandi di Pantai Pasir Panjang. Dia yang menyangka buaya itu adalah sebatang kayu, tiba-tiba digigit namun berjaya melepaskan diri dengan menyepak kepala buaya itu.

  Kuching: Ogos 2012

  Seorang buruh binaan warga Indonesia yang sedang membuang air besar nyaris maut dibaham buaya di bawah jambatan merentasi Sungai Sarawak berdekatan Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK).

  Pai, 32, dari Pulau Jawa berkata, secara tiba-tiba buaya sepanjang lebih dua meter menyambar pinggangnya dari belakang dan berjaya melepaskan diri dengan menumbuk sekuat hati mata haiwan berkenaan.

  Kuching: Ogos 2012

  Pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Maong, mengalami luka di kedua-dua paha akibat dibaham buaya air masin ketika mandi di pantai Pasir Pandak sempena cuti sambutan Aidilfitri.

  Ashley Austin Chin, 14, terselamat selepas menumbuk mata serta badan buaya yang sepanjang lebih tiga meter.

  Betong: Julai 2012

  Selepas tiga hari operasi pencarian dilakukan, akhirnya mayat Derahman Chali, 55, ditemui dalam keadaan mengerikan apabila kepala mangsa hampir putus dan hanya tinggal bahagian kiri badan manakala bahagian kanan dari paras bahu ke bawah termasuk tangan kanan serta kaki kanan, hilang.

  Mayat warga emas ini yang ditemui di seberang Sungai Kampung Medang, Spaoh iaitu 20 kilometer dari tempat kejadian, disambar Bujang Saribas ketika membasuh tangan di Sungai Saribas di Beladin.

  Saratok: Jun 2012

  Kasih mendalam terhadap isteri menyebabkan Embol Asum, 43, sanggup bergadai nyawa bergelut dengan buaya sepanjang enam meter selama hampir 10 minit bagi membebaskan isterinya yang dibaham reptilia itu di Sungai Anak, Roban.

  Bagaimanapun, usaha itu gagal apabila isterinya, Siah Munsong, 42, ditarik haiwan itu ke tengah sungai. Mayat isterinya ditemui tersangkut pada jaring dalam keadaan sempurna dengan kesan luka akibat digigit buaya.

  Serian: Mei 2012

  Detik sukar ditempuhi seorang pesakit mental apabila terpaksa bertarung dengan buaya selama 15 minit ketika mandi di Sungai Batang Sadong. Ngundi Saga, 43, dari Kampung Spaoh Jawey, Gedong ke sungai itu untuk mandi di sungai yang terletak 50 meter dari rumahnya. Meskipun kaki kirinya digigit buaya, dia berjaya melepaskan diri dengan menumbuk mata buaya itu.

  Miri: Februari 2012

  Millie Nueh, 36, terselamat daripada maut selepas bergelut dan menendang mata buaya yang menyeretnya sejauh dua meter ke tengah sungai. Buaya sepanjang lebih tiga meter itu muncul di Sungai Kebara, Batu Niah dan menggigit kaki kanannya sewaktu dia mandi jam 6.30 pagi.


 • Credit: Alias Abd Rani dan Salmiah Abdul Hamid