Google+ Followers

Tuesday, 29 January 2013

KE MANA MESIR?


Negara Mesir akan musnah

BEBERAPA penunjuk perasaan membakar sebuah kenderaan polis di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Ketua Tentera Mesir, Abdel Fattah al-Sisi memberi amaran bahawa negara Mesir akan musnah ekoran keganasan jalanan yang berlaku di negara ini.
Abdel Fattah merupakan jeneral tentera yang mendapat latihan di Amerika Syarikat membuat kenyataan tersebut menerusi satu kenyataan semalam.
Menurutnya, salah satu tujuan penempatan askar-askar di bandar-bandar Terusan Suez adalah untuk melindungi kepentingan ekonomi Mesir.
Pada Ahad lalu, Presiden Mesir, Mohamed Morsi mengumumkan perintah darurat di tiga buah bandar di Terusan Suez selepas tunjuk perasaan ganas berlaku sejak minggu lalu.
Kenyataan Abdel Fattah itu disiarkan di akuan rasmi tentera di laman Facebook.
Keganasan masih berlaku semalam dengan sejumlah pemuda membaling batu ke aras polis dekat Dataran Tahrir, di sini.
Kenyataan Abdel Fattah itu menggambarkan tentera mahu mengambil semula kuasa selepas memerintah buat sementara setelah Hosni Mubarak meletakkan jawatan pada 11 Februari 2011.
Beliau juga merupakan Menteri Pertahanan dalam Kabinet Morsi.
Abdel Fattah dipilih oleh Morsi untuk menjadi ketua tentera selepas pihak tentera menyerahkan kuasa kepada pentadbiran awam pada Jun lalu.
Polis melepaskan gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan yang menentang pemerintahan Morsi dekat Dataran Tahrir semalam.
Bagaimanapun, pertempuran antara polis dengan penunjuk perasaan kurang sengit berbanding beberapa hari lalu.
Sekumpulan pekerja pencuci turut membersihkan tayar-tayar hangus yang dibakar oleh penunjuk perasaan.
Tunjuk perasaan jalanan itu merupakan kejadian yang kerap berlaku dalam kalangan penduduk yang kecewa dengan pertumbuhan ekonomi dan ketenteraman awam.
Lebih 50 orang dilaporkan mati selepas tunjuk perasaan ganas berlaku di beberapa buah bandar di Mesir sejak beberapa hari lalu.
Sementara itu, badan kehakiman Mesir mengarahkan penangkapan anggota-anggota kumpulan militan Blok Hitam.
Kumpulan itu menyertai para penunjuk perasaan bertempur dengan polis.
Menurut Ketua Pendakwa Raya, Talaat Ibrahim Abdallah, orang ramai yang disyaki menjadi anggota kumpulan tersebut diarahkan ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan.
Para penunjuk perasaan itu menutup muka mereka dengan topeng hitam muncul dalam kalangan penunjuk perasaan.
Tunjuk perasaan ganas mula berlaku di Mesir pada Khamis lalu ketika orang ramai menyambut ulang tahun kedua kebangkitan rakyat menentang pemerintahan Hosni.
Tunjuk perasaan yang kerap berlaku itu menyebabkan Morsi yang memegang jawatan Presiden sejak Jun tahun lalu sukar untuk menjalankan tugasnya bagi meningkatkan ekonomi negaranya.
Beliau juga meminta dialog diadakan antara sekutu-sekutu Islamnya dan beberapa parti pembangkang berhubung isu-isu politik.
Namun, perikatan Barisan Penyelamat Kebangsaan menolak tawaran berdialog dengan menetapkan syarat seperti pembentukan sebuah kerajaan perpaduan.
Perikatan tersebut juga menuntut supaya Morsi bertanggungjawab berhubung pertumpahan darah yang berlaku di negara ini.
Sementara itu, Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Navi Pillay turut menyuarakan kebimbangan berhubung keadaan di Mesir.
Pillay meminta pihak pemerintah tidak menggunakan kekerasan ketika berdepan dengan para penunjuk perasaan.
Menurutnya, pihak pemerintah perlu mengambil langkah yang lebih segera bagi memastikan pihak berkuasa tidak menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan itu. - Agensi