Google+ Followers

Sunday, 3 February 2013

10 tahun tragedi pesawat ColumbiaSudah 10 tahun berlalu selepas tragedi pesawat Columbia
Sudah 10 tahun berlalu selepas tragedi pesawat Columbia
CALIFORNIA - Semalam, 2 Februari genap 10 tahun kecelakaan pesawat angkasa lepas Amerika Syarikat (AS), Columbia, meletup dan berkecai sehingga mengorbankan kesemua tujuh anak kapalnya.

Kecelakaan itu berlaku ketika pesawat tersebut dalam perjalanan memasuki atmosfera bumi selepas Columbia menyelesaikan misi ke-28.

Kecelakaan terjadi setelah 16 hari anak kapal pesawat Columbia berhasil menyelesaikan misi mereka di stesen luar angkasa.

Tujuh astronaut maut terdiri daripada David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool dan Ilan Ramon.

Siasatan menunjukkan, punca kecelakaan disebabkan oleh sebuah insulator jatuh dari tangki bahan bakar selepas 81 saat Columbia meninggalkan stesen berkenaan.

Insulator itu dipercayai terkena komposit karbon di bahagian sayap pesawat tersebut.

Sisa pesawat Columbia yang hancur bertaburan dengan setiap kepingannya berada di beberapa wilayah AS.

Sebanyak, 84, 000 kepingan pesawat Columbia dikumpulkan dan disimpan di Pusat Angkasa Kennedy, AS daripada sayap hingga enjinnya bagi kegunaan analisa dan penyelidikan.

Pegawai Penyelidikan Agensi Angkasa Lepas AS (Nasa) Micahel Ciannilli mengatakan, kemalangan itu memberi pengajaran tentang pentingnya seseorang astronaut menguasai kepakaran perincian sistem komputer di dalam pesawat.

“Keselamatan penerbangan angkasa memang mudah diperkatakan tetapi ketika memasuki ruangan tersebut, ia amat sulit untuk di selenggara,” katanya.

Beliau berkata, kecelakaan Columbia adalah pengajaran penting untuk dunia angkasa lepas bagi masa hadapan terutamanya dalam penghasilan kapal angkasa," katanya. 

Credit: Sinar/Reuters