Google+ Followers

Saturday, 11 May 2013

Makan pucuk ubi dengan rotiSEBUT sahaja ubi kayu, pasti mereka yang pernah hidup pada zaman penjajahan Jepun di Tanah Melayu pada tahun 1940-an amat menghargai nostalgia makanan popular tersebut.
Disebabkan kesempitan hidup pada era tersebut, ubi kayu menjadi makanan utama sebagai pengganti nasi. Biarpun ada yang menganggap ubi kayu makanan golongan miskin, ia memiliki khasiat yang banyak.
Ubi kayu atau nama botaninya Manihot Esculenta Crantz ialah tumbuhan tropika dan subtropika daripada keluarga Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat manakala daunnya boleh dijadikan sayur.
Ubi kayu berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.
Populariti ubi kayu telah mendorong sebuah syarikat bumiputera, Innova Food Industries mengkomersialkan makanan tradisional Negeri Sembilan iaitu rendang pucuk ubi bagi memenuhi permintaan penggemar makanan kampung itu.
Walaupun berlainan dari segi pembungkusan, jenama Rendang Pucuk Ubi Mak Long Timah tetap mengekalkan rasa rendang tradisi yang menyelerakan. Ia didatangkan dalam dua perisa iaitu udang dan ikan bilis.
Malah masakan rendang yang popular di Malaysia dan Indonesia ini juga telah diiktiraf oleh sisipan pelancongan CNN Go pada tahun 2011 sebagai 50 masakan terlazat di dunia. Ia sering dihidangkan ketika perayaan dan sambutan acara tertentu.
Tahan lama
PERALATAN moden digunakan bagi mempercepatkan proses memasak rendang pucuk ubi yang memakan masa selama enam jam.


Bercerita lanjut, Pengurus Operasi Innova Food, Mohd. Fadzil Mohd. Isa memberitahu, resipi rendang pucuk ubi keluaran syarikatnya itu merupakan resipi turun-temurun daripada ibunya.
"Pada mulanya kami hanya memasak rendang pucuk ubi ini untuk dimakan sendiri selain memasarkannya secara kecil-kecilan di restoran kepunyaan ibu yang terletak di pekan Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan.
"Ketika itu kami hanya meletakkan rendang pucuk ubi di dalam bekas plastik sebelum mendapat idea untuk mengkomersialkannya kira-kira setahun yang lalu.
"Untuk tujuan itu, kami tampilkan rendang pucuk ubi di dalam bungkusan yang menarik dan senang dibawa ke mana sahaja termasuklah ke luar negara. Produk ini sedia dimakan begitu sahaja," ujarnya ketika ditemui kru Jurnal di kilang memasaknya di Kampung Tembun, Jelebu.
Tambah Mohd. Fadzil, keunikan produk keluaran syarikatnya itu terletak pada pengekalan kualiti masakan rendang itu sendiri selain tahan lama. Rendang pucuk ubi itu terdapat dalam perasa pedas, sederhana pedas dan asli.
"Setakat ini, belum ada syarikat lain yang mengeluarkan produk makanan tradisional seperti ini. Untuk itu, kami mengambil inisiatif mengkomersialkan produk ini yang sememangnya sudah mempunyai penggemar.
"Dengan harga RM8 bagi 100 gram, rendang pucuk ubi ini sesuai dimakan bersama nasi, lemang, ketupat, roti dan kuih-muih. Ia juga boleh dipanaskan semula untuk mendapatkan rasa yang lebih enak.
"Proses memasak rendang pucuk ubi ini mengambil masa selama enam jam bermula dengan proses penyediaan bahan mentah, memasak, menimbang dan membungkus. Pada kebiasaannya, kami akan memasak pada hari Selasa, Rabu dan Khamis.
"Setelah siap dimasak, ia disejukkan terlebih dulu sebelum dibungkus," jelasnya yang mengusahakan produk itu bersama adik-beradiknya yang lain.
Menurut Mohd. Fadzil, setiap sukatan perlu tepat bagi mengekalkan rasa asli rendang pucuk ubi resipi ibunya yang sememangnya sudah terkenal di sekitar Jelebu.
"Apabila sebut sahaja rendang pucuk ubi Mak Long Timah, pasti ramai yang mengetahuinya. Kami menggunakan daun pucuk ubi pulut kerana rasanya yang lebih sedap berbanding daun pucuk ubi batang merah yang biasanya dijadikan ulam itu.

RENDANG pucuk ubi Mak Long Timah mula dikomersialkan pada tahun lepas.


Makanan sejuk beku
"Kami tidak menggunakan bahan pengawet dalam penyediaan produk ini, jadi kami kena pastikan rendang pucuk ubi ini benar-benar kering supaya ia tahan lama.
"Jika dahulu kami menggunakan kaedah manual dengan memasaknya menggunakan kuali dan mengacaunya seperti dodol tetapi seiring dengan perkembangan teknologi, kini kami menggunakan peralatan moden bagi membantu mempercepatkan proses memasak.
"Dalam seminggu, kami berjaya memproses sebanyak 100 kilogram (kg) daun pucuk ubi bagi menampung tempahan sebanyak 5,000 peket sebulan," ujarnya sambil memberitahu, proses memetik daun pucuk ubi sahaja mengambil masa satu hingga dua jam kerana dilakukan secara manual.
Jelasnya, bagi memastikan bekalan bahan mentah sentiasa mencukupi, mereka mengambil inisiatif dengan menanam sendiri kira-kira 5,000 pokok ubi kayu di tanah seluas 0.4 hektar di belakang rumah.
"Pasaran produk ini sangat luas. Untuk itu, kami memerlukan bekalan bahan mentah yang mencukupi.
"Selain menanamnya di belakang rumah, kami turut memperoleh bekalan daripada pengusaha ubi kayu dan peniaga di pasar-pasar tani.
"Kami juga sedang berusaha melaksanakan projek tanaman ubi kayu secara menyeluruh di kawasan sekitar Simpang Durian di Jelebu," ceritanya sambil menambah, proses memetik daun pucuk ubi dilakukan sebanyak dua kali seminggu.
Ujarnya, proses penanaman batang ubi kayu secara berbaring dilakukan bagi mendapatkan daun pucuk ubi yang lebih banyak berbanding kaedah penanaman biasa iaitu secara menegak.
Menurut Mohd. Fadzil, di samping rendang pucuk ubi, pihaknya juga dalam perancangan untuk mengkomersialkan produk lain seperti pegaga, pucuk paku dan maman.
Tambahnya, rendang pucuk ubi itu turut mendapat tempahan daripada pelajar universiti yang sedang menuntut di Britain.
"Kami akan mempelbagaikan lagi produk-produk tambah nilai yang berkaitan dengan rendang pucuk ubi ini secara berperingkat-peringkat.
"Kami sedang merancang untuk menjadikan rendang pucuk ubi ini sebagai inti untuk makanan sejuk beku selain mempelbagaikan lagi perisanya," jelasnya sambil memberitahu, terdapat 10 pengedar di seluruh negara yang memasarkan produk keluaran syarikat itu.
Sementara itu, ibunya, Fatimah Zahara Abu Hasan atau lebih dikenali dengan panggilan Mak Long Timah, 76, memberitahu resipi rendang pucuk ubi merupakan resipi turun-temurun milik keluarganya.
"Dengan ubi kayu ini, saya boleh menghasilkan bermacam-macam jenis kuih dan masakan lain seperti lepat, talam dan kerepek.
"Malah di restoran saya turut menyediakan masakan kampung seperti pucuk ubi masak lemak," ujarnya yang sudah mengusahakan restoran di pekan Kuala Klawang itu selama 31 tahun.