Google+ Followers

Thursday, 24 October 2013

Tinggal 738 hari atas pokok

Julia Hill nekad tinggal di atas pokok selama 738 hari bagi menghalang sebuah 
syarikat pembalak menebang pokok-pokok di hutan Redwood, utara California. - Agensi


CALIFORNIA 24 Okt. - Seorang pencinta alam bertindak nekad tinggal di atas pokok selama 738 hari, sebagai tanda protes terhadap kerja-kerja penebangan balak di hutan Redwood di utara California yang berusia 1,500 tahun.

  

Julia Hill, 22, memanjat pokok Redwood setinggi 60 meter yang dinamakannya sebagai Luna dengan harapan dapat menghalang syarikat Maxxam Corporation, pengedali Pacific Lumber daripada menebang pokok-pokok di situ dan kawasan sekitarnya.

 

Tindakan Hill itu juga bertujuan bagi menarik perhatian media-media antarabangsa tentang kaedah digunakan syarikat berkenaan yang menebang semua jenis pokok tanpa mengira usia dan saiz sebelum kawasan berkenaan dibakar untuk tujuan pemuliharaan semula.

 

Bagaimanapun, cubaan pertama Hill tinggal di atas pokok selama beberapa hari gagal menarik perhatian media mahupun pembalak.
"Satu-satunya jalan untuk menarik perhatian orang ramai adalah dengan memecahkan rekod tinggal di atas pokok selama 42 hari,'' kata Hill.Itulah yang dilakukan oleh gadis tersebut, selepas 100 hari berada di atas pokok.Hill mula menjadi perhatian media untuk ditemu ramah dan memberikan nasihat kepada orang ramai tentang kepentingan menjaga khazanah alam ini.


 
Gadis itu mula menjadi pencinta alam sejak tahun 1997, selepas melihat kelibat sekumpulan aktivis membantah kemusnahan yang berlaku di hutan Redwood.


 
Dia terpesona dengan pokok-pokok purba tersebut dan mengambil keputusan untuk menyertai perjuangan mereka. - AGENSI