Google+ Followers

Monday, 20 October 2014

I Want To Touch A Dog Programme...Apa pandangan anda

Penjelasan berkaitan hukum orang Islam menyentuh atau memegang anjing mengikut Mazhab Shafie:
 
Mengikut pandangan Mazhab Shafie, binatang anjing adalah termasuk dalam kategori najis mughallazah (najis berat). Kalau terkena air liur dan najisnya perlu disamak dengan air mutlak 7 kali dan sekali dengan air bercampur tanah.
 
Menyentuh atau memegang anjing tidaklah berdosa atau menyalahi hukum Islam.

Berkaitan hukum memelihara anjing mengikut pandangan Mazhab Shafie pula adalah seperti berikut:
 
a) Diharuskan memelihara anjing untuk tujuan berburu, memelihara keselamatan rumah daripada dimasuki oleh pencuri, menjaga tanaman, rumah, harta benda dan sebagainya.
 
b) Tidak dibolehkan memelihara anjing untuk tujuan hobi (pet) atau dijadikan sebagai binatang hiasan di rumah.
 
Berdasarkan syarah Imam Nawawi dalam Kitab Majd al-Musyarah wa Muhadzah, juz 9, halaman 9 menjelaskan bahawa tidak boleh memelihara anjing kecuali untuk berburu binatang, menjaga binatang ternakan, menjaga tanaman dan menjaga keamanan rumah.
 
Jika dirujuk kepada pandangan Yusuf al-Qaradawi, (kitab al-Halal wa al- Haram fi al-Islam) beliau mengatakan hukum memelihara anjing sebagai binatang kesukaan adalah haram. Hal ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. yang bermaksud dari Abi Sufian bin Abu Zuhair, bahawa Nabi S.A.W. bersabda antara lain maksudnya: “Barang siapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirot”. Erti qirot hanya Allah sahaja yang mengetahui kurangnya. Hadith ini disepakati oleh Bukhari dan Muslim.

The Islamic Development Department (Jakim) will investigate the 'I Want to Touh A Dog' event held in Petaling Jaya, Selangor yesterday.

According to Bernama, Jakim director-general Othman Mustapha said the event had impinged on Muslim sensitivities.

He added that the Shafie school of thought, which Malaysian Muslims adhere to, consider dogs and pigs as najis (unclean).

"As Muslims, we already have guidelines on dogs.

"Jakim will investigate the matter and any action will be taken according to existing regulations," the newswire reported him as saying.

Full story: http://www.malaysiakini.com/news/278126Dari Abu Said al-Khudri katanya: Nabi Muhammad SAW bersabda: Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal sehasta demi sehasta sehingga kalau mereka masuk kelubang biawak sekali kamu tetap akan mengikut mereka. Kami bertanya adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Sabda Nabi SAW: Siapa lagi kalau bukan mereka? (Riwayat Muslim).Bila aku teringat gambar ini...
Remeh pada pandangan manusia tapi disisi Allah siapa yg tahu..?
Subhanallah..semoga ramai dari kita yang Muslim dapat mencontohi gadis ini.(BAGI MAKAN)
Binatang paling cerdik anugerah Allah kepada manusia adalah anjing.i want to touch a dog