Google+ Followers

Friday, 7 November 2014

lelaki Islam berpakaian wanita di bolehkan undang-undang??

Lelaki berpakaian perempuan: Jangan cabar hukum Allah, kata Mufti ...Allahuakhbar!!!

 Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan bahawa Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 yang memperuntukkan hukuman ke atas lelaki Islam berpakaian wanita adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Sehubungan dengan itu, Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus mengisytiharkan Seksyen 66 itu sebagai terbatal.
Keputusan berkenaan secara tidak langsung mengiktiraf hak golongan transgender yang mengalami disforia gender dan berpakaian serta berkelakuan seperti wanita.

TOPIK PAGI | Isu Lelaki Berpakaian Wanita: Apa Dah Jadi? Apa Kata Anda?
(17 Muharram / 10 November) 
#topikpagi #warnapagi #ikimfm #isu #transgender
 
JIKA PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN MEMBATALKAN SEKSYEN 66 JENAYAH SYARIAH YG BERPANDUKAN KEPADA HADIS INI, MAKA TERBATALLAH KEDUA-DUA HADIS DI BAWAH INI
 
Kitab Hadis Sohih Al-Bukhari:
عن ابن عبّاس رضي الله عنه قال: لعن رسول الله صلّى الله عليه وسلّم المتشبّهين من الرجال بالنّساء والمتشبّهات من النّساء بالرجال -رواه البخاري
 
Dari Ibnu ‘Abbas radiallahuanhu, ia berkata, “Rasulullah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan para wanita yang menyerupai lelaki”.
[HR. Bukhari]


 
Dan dalam hadis lain disebutkan..
 
Kitab Hadis Sunan Abu Daud.
Dari Abu Hurairah radiallahu 'anhu dia berkata, "Rasulullah sallallahu'alaihiwasallam melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita, dan wanita yang memakai pakaian lelaki".

[HR. Abu Daud juz 4, hal. 60, no. 4098].Diharap pihak berouthoriti agama seperti JAKIM, Jabatan-jabatan Agama,Jabatan-Jabatan Mufti, Badan-badan NGO dan lain-lain bangkit secara tegas dan berhikmah untuk menasihati dan menyuarakan hal ini kepada kerajaan agar seksyen 66 (enekmen jenayah syariah N.9) di KEKALKAN walaupun bercanggah dgn perlembagaan persekutuan.

Diharapkan juga perlembagaan persekutuan mengikut Maqasid Syariyyah dgn acuan Ahlissunnah Waljamaah Asyairah Maturidiyyah bkn ikut acuan Wahabi / Syiah / Liberal dan lain lain.
Kerana Akidah kita ialah tanzihullah " Allah Ada Tanpa Tempat".


 

Lebih malang, lelaki yang berusia 34 tahun dan bekerja sebagai tukang ...
Credit: FB: Alwi Al-Bakaniyy / Ustaz Haji Ahmad Hafiz / Tun Hisan