Google+ Followers

Tuesday, 18 November 2014

Cepat marah mudah dapat penyakit

... tips untuk anda supaya menjadi orang yang bisa menahan marah
Kajian dibuat bagi membandingkan sifat individu dengan penyakit yang dihidapi

Individu yang peramah kuat bekerja, terurus dan sentiasa tenang, bukan saja mudah dapat pekerjaan dan lebih menonjol dalam kalangan rakan-rakannya, bahkan mereka juga kurang berkemungkinan menghidap penyakit seperti angin ahmar, artritis dan kencing manis.                  
 
Sebaliknya mereka yang mudah marah, sentiasa moody, kerap sakit hati, marah, perengus dan bersedih, lebih berkemungkinan untuk didiagnos dengan penyakit-penyakit tersebut.
 
Gambar-Gambar Kucing Lucu dan Anjing
 
Satu kajian jangka panjang yang dilakukan oleh penyelidik di Amerika Syarikat menemui kaitan yang rapat antara personaliti seseorang dengan penyakit.
 
Mereka mendapati bahawa individu yang mempunyai personaliti mesra, berhemat, terbuka, mudah dibawa berbincang dan tidak terlalu neurotik, mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik dan kurang berpenyakit.
 
Gambar Animasi Orang Lagi Sedih Senang Marah
 
Ini disebabkan kata mereka, individu berpesonaliti begini kemungkinan besar mengamalkan pemakanan yang sihat, bersenam, kurang tekanan dan mampu berkomunikasi lebih baik dengan doktor ketika membuat rutin pemeriksaan kesihatan, berbanding mereka yang bersifat neurotik, iaitu mudah marah, sentiasa rasa bimbing, mood yang mudah berubah-ubah dan kerap bersedih.
 
Golongan individu berpersonaliti demikian lebih berkemungkinan didiagnos dengan penyakit. Penemuan ini menyokong hasil penyelidikan sebelum ini bahawa individu yang neurotik mempunyai kadar hayat lebih rendah, walaupun para penyelidik ini tidak begitu tahu apa puncanya. 
 
Marah-marah Bikin Serangan Jantung
 
Salah satu teori bagi keputusan hasil kajian ini ialah, golongan tersebut kurang keupayaan untuk menangani tekanan dengan lebih berkesan, membuatkan tubuh mereka merembeskan lebih banyak hormon cortisol. Terlalu banyak hormon cortisol boleh merosakkan sistem ketahanan badan dan organ-organ dalam tubuh termasuk otak.
 
Melalui ujian soal jawab terhadap personaliti peserta, para penyelidik memberi markah berdasarkan kepada lima jenis sifat paling ketara iaitu, neurotik, ekstraversi, terbuka, berhemat dan menyenangkan.
 
Empat tahun kemudian, mereka ditanya sama ada mereka telah dikesan menghidap sebarang penyakit oleh doktor. Peserta diberi markah pada sekala satu hingga empat bagi setiap sifat personaliti tersebut.
 
Markah empat bermakna personaliti mereka cukup kuat, sebagai contoh peserta yang mendapat markah empat bagi sifat ekstraversi adalah seorang yang sangat peramah dan ceria, manakala individu yang mendapat marah satu kurang ramah dan kurang bercakap.
 
Kumpulan Gambar Animasi Orang Marah Tweet Email