Google+ Followers

Tuesday, 8 May 2012

Hormat Guru Berkat Ilmu...Jom Hormat Guru


...Hormat Guru Berkat ILMu...


Situasi 1 : -

''Kenapa tak bawa buku"? soal guru dengan air muka keruh. Pelajar yang di soal itu menunduk muka. Dia tahu silapnya.
Usai sahaja kelas pelajar ini datang berjumpa guru tersebut dan meminta maaf. " Cikgu maafkan saya, saya janji tak buat lagi sambil menangis " Guru tersenyum '..

Situasi 2 : -

Mana buku kamu?
Oh buku saya di curi tikus Cikgu.kih kih ...
Sudahla menipu, lepas tu memperolok-olokkan Cikgu pula
Apabila Cikgu marah, pura-pura tidak mendengar, bahkan ada yang memaki hamun dan mengutuk gurunya pula secara diam-diam.

( Petikan dari majalah GEN Q isu No. 07..)

Perbezaan yang sangat ketara tentang adab serta akhlak pelajar dahulu berbanding sekarang terhadap ibu bapa. Persoalannya kemanakah nilai-nilai murni @ adab-adab pelajar sekarang.Adakah sistem pendidikan yang salah @ cara mendidik yang salah @ ledakan teknologi yang mempengaruhinya???

Mari kita telusuri sejarah imam-imam @ ulama' terdahulu..
Contoh Imam Syafie menunjukkan tanda hormatnya terhadap gurunya Imam Malik;

" aku membelek kertas2 dihadapan Imam Malik perlahan-lahan kerana menghormatinya supaya beliau tidak terdengar bunyi selakan kertas tersebut ".
Nah, cuba kita lihat betapa hormatnya Imam Syafie r.a. sehinggakan nak selak helaian kertas pun takut-takut di ketahui gurunya. Mereka tahu keredhaan guru boleh mempengaruhi kejayaan dalam hidup kerana kedudukan guru sangat tinggi sehingga setiap ucapannya menjadi doa.

Wahai anak-anak muridku, ingatlah jangan sesekali kita menyakitkan hati guru kita kerana apabila dia kecewa dengan sikap kita membolehkan keberkatan itu hilang..

Dengan yang demikian, hormatilah mereka seperti mana kamu menghormati ibu bapa kamu. Ingatlah, biarlah kejayaan itu seiring dengan akhlak yang baik..Cemerlangkanlah akhlak dan akedemik, InsyaAllah berjaya di dunia dan akhirat..

Zizaibakeri87