Google+ Followers

Saturday, 21 April 2012

Penubuhan Kelab Doktor Muda akan diwajidkan di sekolah


3D doctor holding a personal card - isolated over a white background
 Stock Photo - 10513725
SEREMBAN - Kementerian Kesihatan sedang dalam proses mendapatkan Surat Pekeliling Ikhtisas daripada Kementerian Pelajaran bagi mewajibkan penubuhan Kelab Doktor Muda di semua sekolah rendah.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata kementerian juga merancang untuk memperluaskan program itu ke sekolah menengah dan perkara ini telah dirujuk kepada Ketua Pengarah Pelajaran untuk mendapatkan maklum balas.

Ketika berucap di majlis itu, Rosnah berkata sehingga kini 18 peratus atau 1,392 buah sekolah rendah di seluruh negara telah menubuhkan Kelab Doktor Muda dengan penglibatan 36,000 murid sekolah tahun 4 hingga 6.

Program Doktor Muda merupakan program 'health promoting school' berbentuk pembimbing rakan sebaya mengenai ilmu kesihatan asas yang diperkenalkan sejak tahun 1989.

Bermula tahun 2006, Kementerian Pelajaran mengiktiraf program ini sebagai aktiviti kokurikulum dan kini dikenali sebagai Kelab Doktor Muda. 

Ketika ditemui pemberita kemudian, Rosnah berkata Jabatan Kesihatan di setiap negeri diminta memantau keadaan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri masing-masing dan sekiranya ada, kes itu perlu dilaporkan segera agar langkah kawalan dan pencegahan dapat diambil.

Katanya langkah itu perlu berikutan penyakit itu yang merebak di kalangan kanak-kanak di Johor, selepas Sabah dan Sarawak.

 "Selalunya jika HFMD ini dilaporkan, kita akan melihat kepada jumlah kes dan sekiranya kes itu memerlukan Taman Didikan Kanak-Kanak (Tadika) dan Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) itu ditutup sementara, maka kita akan keluarkan arahan ditutup.

"Biasanya tempoh Tadika dan Tabika itu ditutup adalah selama seminggu dan keadaannya akan dikaji selepas itu. Dalam masa yang sama kita akan menasihatkan ibu bapa supaya tidak menghantar anak mereka ke Tadika dan Tabika sekiranya anak
itu ada kesan simpton HFMD. Kita juga menasihatkan anak ini supaya segera mendapatkan rawatan di hospital," katanya. -- Sinar Harian/Bernama