Google+ Followers

Sunday, 31 May 2015

Wanita Islam perlu tegas dalam berpakaian

wanita islam
MUHAYA MOHAMAD

KUALA LUMPUR 30 Mei – Wanita Islam perlu tegas dalam berpakai­an mengikut syariat biarpun menghadapi pelbagai cabaran dan per­sepsi daripada pelbagai pihak ter­masuk daripada mereka yang memandang rendah kepada wa­nita bertudung.                  

Pakar motivasi, Prof. Dr. Muhaya Mohamad berkata, wanita Islam perlu menyedari bahawa berhijab adalah satu elemen penting kepada seseorang Muslim. 

“Pemakaian tudung akan menerbitkan rasa kehambaan kepada pemakainya sekali gus meningkatkan ketakwaan kepada Allah.

“Tiada halangan untuk wanita Islam yang berhijab untuk berfe­syen dalam berpakaian asalkan me­reka menutup aurat dan mematuhi perkara-perkara yang ditetapkan oleh syarak,” katanya dalam program Usrah Mega di Pusat Daga­ngan Dunia Putra semalam. 

Program Usrah Mega adalah anjuran Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) yang diadakan bersempena Kuala Lumpur International Hijab Fair 2015 bermula sejak 28 Mei dan berakhir esok.

Yang turut hadir, Yang Dipertua Yadim, Senator Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki. Antara topik yang dikupas sepanjang tiga hari Usrah Mega diadakan termasuk persoalan mengenai aurat, cara berpakaian wanita Muslim, keperibadian wanita dan perniagaan dalam Islam.