Google+ Followers

Saturday, 16 March 2013

WARGA ASING NIKMATI KEMUDAHAN DI PUSAT PERLINDUNGANMangsa pencerobohan bukan warganegara anggap pusat pemindahan seperti rumah


LAHAD DATU - Faizal Julbakri dan keluarganya tersenyum gembira ketika pertama kali menikmati ayam goreng sumbangan KFC Holding, yang diberikan kepada mangsa pencerobohan militan bersenjata dari selatan Filipina di pusat penempatan sementara di sini.


   
Meskipun sudah 15 tahun berhijrah ke negara ini dan bekerja di ladang kelapa sawit di Sungai Merah dengan upah RM25 sehari, Faizal tidak mampu untuk membeli makanan segera itu kerana untuk menikmatinya dia perlu ke bandar Lahad Datu sejauh 130 kilometer.
 

Photo: Siti Rubiah handing over the essential items for Ops Daulat Lahad Datu which was received on behalf of PDRM by DSP/SP Loo Choon Chew.
  
"Saya hanya dapat merasai semua ini ketika berlindung di Dewan Serbaguna Cenderawasih dengan segala kemudahan yang di luar jangka disediakan untuk saya, isteri dan anak. Kalau sebelum ini kami perlu bayar RM15 untuk mendapatkan rawatan di klinik kesihatan tetapi di sini semuanya percuma.
   
"Ini adalah 'rumah' yang paling selesa dan selamat untuk keluarga saya," kata lelaki berusia 34 tahun dari Pulau Tawi-Tawi, selatan Filipina ketika ditemui Bernama di sini.
   
Berkahwin dengan Wazni Abdul Fatah, penduduk tempatan, Faizal bersyukur kerana turut menikmati segala bantuan yang disediakan kerajaan tanpa berasa dipinggirkan.
  
"Siapa kata saya tidak dibantu oleh kerajaan...seperti orang lain, apa yang mereka dapat saya juga dapat. Jangan buat fitnah mengatakan saya tidak dibantu. Saya selesa di sini dan terima kasih kerajaan Malaysia," katanya dengan tegas.
   
Faizal adalah seorang daripada 1,430 mangsa pencerobohan yang dipindahkan ke empat pusat penempatan sementara – Cenderawasih, Embara Budi, Gemala Pura dan Fajar Harapan - dengan 60 peratus mangsa adalah bukan warganegara.
   
Dalam insiden pencerobohan ini, sembilan anggota pasukan keselamatan terkorban dalam pertempuran dengan kumpulan militan. Seorang askar lagi maut akibat kemalangan jalan raya ketika konvoi menghantar bekalan makanan kepada pasukan keselamatan dalam Operasi Daulat.
   
Pelbagai bantuan diberi kerajaan merangkumi segenap aspek daripada makanan, tempat tinggal, pakaian sehingga lampin pakai buang dan susu bayi tanpa mengira latar belakang mangsa pencerobohan.
   
"Saya menerima tilam, bantal, makanan sebanyak tiga kali sehari, pakaian, susu bayi dan juga diapers. Saya kira kebajikan kami semua dijaga dengan baik oleh kerajaan dan tiada langsung diskriminasi," katanya yang telah lebih 12 hari tinggal di pusat penempatan itu sejak insiden pencerobohan berlaku.


Photo: PENEROKA FELDA BERGOTONG-ROYONG MASAK UNTUK PASUKAN KESELAMATAN

LAHAD DATU, 16 Mac - Peneroka Felda bergotong-royong setiap hari menyediakan makanan untuk pasukan keselamatan terlibat dalam Operasi Daulat bagi membanteras pengganas yang menceroboh negara di sini.

Pengurus Besar Wilayah Felda Sabah Juany Salleh berkata setiap hari seramai 50 anggota empat Persatuan Gerakan Wanita Felda Sahabat di sini bergotong-royong menyediakan makanan bagi menghargai pengorbanan pasukan keselamatan dalam memastikan keamanan dan keselamatan penduduk di felda itu terjamin.

Sebanyak 2,000 bungkusan makanan seperti nasi berlauk ayam dan sayur disediakan setiap hari, dan usaha ini dilakukan sejak beberapa hari selepas pengganas bersenjata dari Selatan Filipina menyerang Lahad Datu, katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata selain makanan, Felda menyediakan empat dewan serba guna di Embara Budi, Fajar Harapan, Cenderawasih dan Gemala Pura untuk mangsa pencerobohan berteduh secara percuma.

"Kita juga memberi keizinan kepada pasukan keselamatan menggunakan beberapa bangunan di kompleks Felda Sahabat, antaranya bangunan sekolah agama, kompleks pusat latihan Felda dan kompleks sukan," katanya. - BERNAMA
   
Kenyataan Faizal itu jelas mengambarkan betapa prihatinnya kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaras dengan gagasan 1Malaysia - Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.
 
Sependapat dengan Faizal, Datu Jaafar Yusof, 38, juga menyifatkan kerajaan amat prihatin terhadap untung nasib rakyatnya tanpa mengira latar belakang.
   
"Saya amat berpuas hati dengan apa yang kerajaan sediakan termasuk makan minum, tilam, bantal, pakaian susu bayi dan diapers. Saya tidak rasa kerajaan menzalimi kami semua bahkan kami semua menikmati kemudahan lain seperti rawatan kesihatan tanpa sebarang bayaran," katanya.
   
Komander Operasi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Kol Abd Wahab Rahim berkata kerajaan memperuntukkan kira-kira RM10,000 sehari untuk persiapan makanan dan keperluan asas lain bagi keselesaan mangsa.
   
JPAM, yang ditugaskan memantau keperluan di setiap pusat penempatan sementara, katanya tidak pernah mendiskriminasi mana-mana mangsa dan bantuan yang diberikan adalah sama rata.   
"Saya adalah pegawai yang berada di lapangan dan kita dalam mood operasi kemanusiaan. Dalam pusat penempatan ini ada dua kategori iaitu warganegara dan bukan warganegara tapi layanan kita adalah sama. Ini selaras dengan Konvensyen Geneva dan kita tahu protokol dalam Konvensyen Geneva. Ini soal kemanusiaan,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa semua bantuan yang diterima mangsa seperti tilam, bantal, selimut, pakaian dan lain-lain boleh dibawa pulang oleh mangsa apabila krisis pencerobohan selesai.
   
Tinjauan Bernama di pusat penempatan sementara itu mendapati sebuah televisyen 41 inci bersekali dengan perkhidmatan televisyen satelit Astro disediakan untuk tontonan penghuni.
   
Penolong Pegawai Perubatan Rudy Jawi berkata pemeriksaan rawatan percuma dijalankan kepada mangsa warganegara dan bukan warganegara di setiap pusat penempatan sementara.


Photo: Team Medic ATM .... Selamat berjuang ...!
   
Atas nama kemanusiaan, beliau berkata pihaknya merawat dan memeriksa 130 mangsa pencerobohan dalam sehari tanpa membezakan latar belakang kerakyatan mangsa.
   
Sementara itu, Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab menyelar tuduhan liar media Filipina kononnya rakyat mereka di pusat penempatan sementara dilayan dengan teruk sedangkan mereka menerima pelbagai bantuan kemanusiaan seperti yang dinikmati rakyat negara ini.


Penduduk Kampung Tandou di pusat penempatan sementara beramah mesra dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin
 
Beliau berkata bantuan bukan sahaja diberikan kepada mereka yang ditempatkan di dewan serbaguna, sebaliknya turut diberi kepada mangsa yang berlindung di rumah saudara mereka dan MKN juga memberi bekalan makanan kepada mereka yang tinggal jauh dari pusat penempatan.
   
Pengurus Felda Wilayah Sabah Juany Salleh berkata Felda turut menghulurkan bantuan dalam aspek logistik dan bahan mentah kepada pasukan keselamatan dan mangsa pencerobohan.
   
"Untuk mangsa pencerobohan, kami memberi kebenaran untuk mereka ditempatkan di empat dewan serbaguna milik Felda secara percuma iaitu Embara Budi, Fajar Harapan, Gemala Pura, Cenderawasih," katanya.
   
Gugusan Felda Sahabat mempunyai keluasan 106,026 hektar, hampir seluas Negeri Sembilan dengan penduduk hampir 40,000 orang termasuk peneroka, pekerja ladang, penjawat awam dan para peniaga.
   
Felda Sahabat merupakan kawasan tanaman kelapa sawit milik Felda yang terbesar di Sabah dan menyumbang 10 peratus kepada hasil kerajaan Negeri di Bawah Bayu.
- Bernama